Otázky a odpovede

Varroa Controller - otázky a odpovede

Roman Baraník Kategorie: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

Keďže problematika okolo prístroja Varroa Controller je pomerne zložitá, máme pre Vás rýchle zhrnutie formou otázok a odpovedí. 

 Ako funguje prístroj Varroa Controller?
Prístroj Varroa Controller využíva poznatok, že roztoč Varroa neznesie také vysoké teploty, ktoré ešte včelej larve ani kukle neublížia. Tak roztoče ako aj larvy sú od istého vývojového štádia skryté pod voskovými viečkami v plodových bunkách. Odvčelené zaviečkované plodové rámiky zo včelstva sa vložia do prístroja Varroa Controller a nechajú sa vystaviť ošetrovacej teplote, pri ktorej roztoče hynú, ale včelie larvy a kukly túto zvýšenú teplotu zvládajú.

Čo je potrebné urobiť pred tým, ak chcem tepelne ošetriť plodové rámiky?
Na jar, keď je ešte málo rámikov so zaviečkovaným plodom, vyberiete tieto plodové zaviečkované plásty, zmetiete včely do plodiska a umiestnite ich do prístroja Varroa Controller. Ošetrovanie prebieha plne automaticky.

Koľko roztočov zahynie počas tepelného ošetrenia v prístroji Varroa Controller?
Všetky roztoče z ošetrovaným plodových plástov sú usmrtené do 20 hod. po tepelnom ošetrení. Teplotný šok spôsobí, že enzýmy v tele roztoča sa začnú rozkladať a roztoč následne hynie.

Ako viete účinnosť tepelného ošetrenia prístrojom Varroa Controller?
Účinnosť ošetrenia bola mnoho ráz testovaná našim výskumným tímom, našimi zákazníkmi (prístroj je na trhu od roku 2011) ako aj štátnym včelárskym inštitútom „ Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Fachzentrum Bienen, so sídlom v meste Veitshöchheim v Nemecku. Testy vykonané v tomto inštitúte ukázali, že účinnosť prístroja je viac ako 95%.

Akým spôsobom sú plodové plásty tepelne ošetrované? Je to teplý vzduch, ktorý prúdi v prístroji a pôsobí na roztoče aj larvy?
Áno, počas tepelného ošetrovania cirkuluje v komore teplý vzduch a zohrieva plodové plásty. Okrem teplého vzduchu je potrebné zabezpečiť aj zvlhčovanie, aby bolo možné úspešne tepelné ošetrenie vykonať.

Prečo je tepelné ošetrovanie účinnejšie v porovnaní s inými metódami? 
Tepelné ošetrenie s prístrojom Varroa Controller zabíja roztoče v mieste, kde sa rozmnožujú. Ešte predtým ako by roztoče mohli ohroziť včelstvo, sú usmrtené tepelným ošetrením.

Môže tepelné ošetrenie poškodiť plod?
Ak tepelné ošetrenie prebieha za pomoci správnych parametrov týkajúcich sa maximálnej teploty, správneho načasovania a konštantného zvlhčovania, tepelné ošetrenie nepoškodzuje plod. V prípade, že by plod nemal dostatočnú vlhkosť, vyschol by a zahynul. Prístroj Varroa Controller je vybavený senzormi a nepretržite počas celého ošetrovania reguluje potrebnú vlhkosť, aby počas celého ošetrenia bol plod zvlhčovaný.

Prečo počas tepelného ošetrovania zvýšená teplota poškodzuje roztoče, ale plodu neublíži?
Jednoducho preto, že roztoč je citlivejší na teplo ako včelí plod. Tento efekt je už dlho vedecky preskúmaný a známy.

Kedy je najlepší čas na tepelné ošetrovanie?
Najlepší čas je a.) na jar, aby sa eliminovali roztoče dlho predtým, ako sa premnožia; b) pri vytváraní nových včelstiev, ktoré robíme zo zaviečkovaných plodových plástov, aby sme umožnili mladým rodinám vyvíjať sa bez roztočov; c.) v lete po medobraní a po použití duplexnej rámikovej klietke, ktorá pomáha znížiť počet plodových plástov len na dva rámiky; d.) na jeseň ako posledná, ale veľmi dôležitá liečba na zlikvidovanie populácie roztočov pred obdobím zimného kľudu.

Ako sa kontroluje teplota plodu počas ošetrovania prístrojom Varrroa Controller?
Prístroj je vybavený veľmi presnými senzormi, ktoré neustále merajú teplotu a vlhkosť počas tepelného ošetrovania, ktoré je riadené mikropočítačom s presne nastaveným softvérom. Tieto presné snímače zabezpečujú, že tepelné ošetrovanie zaviečkovaného plodu prebiehalo úspešne.

Musí byť včelár prítomný vedľa prístroja a sledovať priebeh počas celej doby ošetrovania?
Nie, vôbec nie. Môžete paralelne vykonávať akékoľvek potrebné činnosti na včelnici. Po ukončení ošetrovania prístroj vydáva hlučný signál, ktorý vás upozorňuje, že ošetrenie je ukončené.

Väčšina včelníc je umiestnených voľne v prírode. Čo odporúčate, aký druh centrály použiť pri práci s prístrojom Varroa Controller?
Viac ako polovica našich zákazníkov používa malý generátor, ktorý má trvalý príkon 800W.

Ktoré štádia roztočov (potomstvo a dospelé samičky) sú usmrtené tepelným ošetrovaním?
Všetky štádiá dospelé samičky aj všetky vývojové štádiá jej potomstva sú po tepelnom ošetrení zasiahnuté a zlikvidované.

Môžete uviesť odkaz na výskumný ústav, ktorý testoval Varroa Controller?
Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau, Fachzentrum Bienen, Veitshöchheim, Nemecko.

Môžu si roztoče vyvinúť rezistenciu na tepelné ošetrovanie?
Nie, nemôžu, resp. je to veľmi nepravdepodobné. Ak by sa roztoč mohol prispôsobiť vyšším teplotám, urobil by tak už dávno. Pôvodným domovom roztoča Varroa je včela indická, na ktorej roztoče parazitujú milióny rokov, avšak len na trúďom plode, ktorý včely chovajú pri teplote 33°C, čo je práve teplota, pri ktorej sú samičky roztoča schopné rozmnožovať.

Je dôležité sledovať aj vývoj počasia pri tepelnom ošetrovaní pomocou prístroja Varroa Controller?
Odporúča sa otvoriť úľ a ošetrovať pri vonkajšej teplote 18 stupňov Celzia, aby po tepelnom ošetrení nedošlo k náhlemu ochôladeniu plodu. Po ošetrení je teplota vo vnútri prístroja Varroa Controller, ako aj vlhkosť, identická s teplotou a vlhkosťou plodiska. V lete, ak pretrvávajú horúce dni (nad 33 stupňov Celzia), nemali by ste včelstvá vôbec rušiť, ani robiť tepelné ošetrenie.

Kde sa nachádzajú roztoče vo včelstve?
Na jar sa nachádza viac ako 80% roztočov v zaviečkovaných plodových bunkách. To je dôvod, prečo je tepelné ošetrenie s prístrojom Varroa Controller tak účinné. Likviduje roztoče tam, kde sa rozmnožujú a nachádzajú najviac.

Akým spôsobom a ako často je potrebné dezinfikovať prístroj Varroa Controller?
Ak zdieľate prístroj s ďalšími včelármi, odporúča sa dezinfikovať prístroj Varroa Controller vždy po odovzdaní prístroja inému včelárovi.

Mám 200 úľov. Ako môžem zapojiť prácu s prístrojom Varroa Controller do môjho komerčného včelárenia?
S jedným prístrojom Varroa Controller je možné ošetriť rámiky z 20 včelstiev v priebehu jedného dňa. Pri 200 včelstvách sa odporúčajú dve až tri zariadenia. Potom je možné ošetriť 40 alebo 60 úľov v jeden deň (počet ošetrených včelstiev bude závisieť od počtu ošetrovaných rámikov z každého včelstva).

Náklady na prístroj Varroa Controller sa dosť vysoké pre hobby včelára. Pre včelára s malým počtom včelstiev je investícia do zariadenia príliš vysoká. Je možné si prístroj Varroa Controller prenajať?
Áno, vlastníci prístroja Varroa Controller, ktorí ponúkajú svoje zariadenie na našich webových stránkach takéto služby ponúkajú.

Prístroj Varroa Controller nájdete po kliknutí sem.

Ak máte akékoľvek otázky ohľadom prístroja, určite nám napíšte na [email protected] alebo zavolajte na 0905 651 962

Používáme cookies abychom pre Vás zabezpečili ten nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokračováním vyjadřujete souhlas s používáním cookies