Otázky a odpovede

Prikrmovanie cukrovo-medovým cestom

Roman Baraník Kategorie: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

Radi by sme Vám posunuli zopár vedomostí o cukrovo-medovom ceste. Z dlhoročných skúseností vieme, že je skvelý pomocník počas celej včelárskej sezóny, nielen na začiatku jari. S istotou môžeme povedať, že cukrovo-medové cesto Vám pomôže k silnejším včelstvám počas celého roka. Tak si to troška rozoberieme postupne.

Poznáme tri druhy cukrovo medového cesta. Každé z nich sa používa prevažne v inom období.  Samozrejme nie je to podmienka. Každé z nich sa môže použiť celoročne. V zásade platí, že čím lepšie cesto, tým lepšie výsledky. Avšak primárne sa používajú nasledovne: cesto s peľom na jar, obyčajné cesto v lete a cesto s vitamínmi a minerálmi na jeseň. Každé má v danom období svoje opodstatnenie. Výsledok je ale rovnaký - silnejšie včelstvo, ktoré nehladuje, ploduje a rozvíja sa tak, ako má.

Predtým, ako si rozoberieme jednotlivé druhy je potrebné uvedomiť si pár vecí. To sú:

  • flóra v našom prostredí sa za posledných pár desiatok rokov zmenila. Ľudia začali pestovať monokultúry (čisto repkové alebo slnečnicové polia), kosia sa lúky, zmenšujú sa lesy. Tým sa stráca rozmanitosť, prísun iných druhov živín v tom danom období, než aké má repka alebo slnečnica. To úzko súvisí s výživou včiel. Nie je taký prísun rozmanitého peľu, nektáru, než aký by včely na svoj správny vývoj potrebovali. Napríklad v medziznáškových obdobiach, kedy nekvitne ani repka, ani slnečnica, včely nemajú prísun potravy a môžu hladovať. Takisto na jeseň si nemusia vytvoriť peľové zásoby a potom v januári nemajú s čím kŕmiť plod. 

  • ● mení sa počasie. Zimy sú iné, než ak bývali, jar sa začína skôr a je hneď veľmi teplo, na jeseň je teplo ešte v novembri. Mení sa to, ako a kedy včely plodujú, ako a kedy kvitnú plodiny. Včelár musí vnímať aj tieto zmeny a na ich základe meniť svoje včelárske postupy.

Aj práve kvôli vyššie spomenutým dôvodom, sa použitie cukrovo-medového cesta stáva nevyhnutnosťou. Teda poďme si rozobrať jednotlivé druhy cesta. Dozviete sa prečo, načo, kedy a ako. 

Cukrovo medové cestá s bielkovinami na jar

Cukrovo medové cesto s proteínom obsahuje vysoký podiel dvoch dôležitých veci - proteín a vitamíny. Proteín sú v podstate bielkoviny. Voľne v prírode sa bielkoviny vyskytujú vo forme peľu, teda tie bielkoviny, ktoré si včely vedia priniesť. V zásade je jedno, či sa včelám podáva peľ, alebo iný proteín rastlinného pôvodu (napríkad sójový). Pri tom sójovom proteíne napríklad zaručíme, že nedôjde k prenosu žiadnyc chorôb.

Cesto s bielkovinami sa používa predovšetkým sa na jar. Je potrebné si uvedomiť, že matka môže začať klásť vajíčka už v polovici januára. Z vajíčok sa vyliahnu larvičky, ktoré treba niečím kŕmiť. Larvičky sa kŕmia bielkovinou, aby mohli rásť. Keď včely nemajú v úli dostatok bielkovín a nemajú si ich ani odkiaľ priniesť, tak sa larvičky nevyvíjajú. Keď sa larvičky nevyvíjajú, včelstvo nejde do sily. Jednoduchá matematika. Výsledok slabého jarného rozvoja sa s včelstvom môže ťahať celú sezónu. Minimálne však na prvej hlavnej znáške, ktorou je repka. Teda jarný rozvoj viete ovplyvniť práve podávaním cukrovo-medového cesta s obsahom biekovín. Zabezpečíte si tak istotu, že včely budú mať dostatok živín a biekovín a tým pádom silný a rýchly jarný rozvoj.

Príklad cukrovo medového cesta s bielkovinami je Medopip Plus, ktorý obsahuje biekoviny pôvodom zo sóje, k tomu pridané minerály a vitamíny.

Nájdete ho po kliknutí na obrázok nižšie alebo na tento text.

Cukrovo medové cesto Medopip Plus

V prípade, že si myslíte, že nemáte dostatočnú znášku peľu, môžete včely prikŕmiť napríklad aj Medopipom Peludal. Je to koncentrovaná bielkovina, ktorá sa mieša so sirupom alebo cukrovo medovým cestom. Medopip Peludal - koncentrovaná bielkovina
                                KLIK Medopip Peudal - koncentrovaná bielkovina

Obyčajné cukrovo medové cestá na leto

Po skončení jari prichádza leto. S ním aj medziznáškové obdobia. Tie sa vyznačujú tým, že týždeň-dva nemusí byť v okolí žiadna znáška. Včelár vytočí napríklad repkový med a čaká sa na agát. Agát však napríklad nemusí byť (lebo zlé počasie). A práve vtedy máloktorý včelár si môže byť istý, nie že či včely prinesú agátový med, ale či vôbec budú mať čo jesť. Môže sa stať, že budú hladovať. Hladovanie znamená obmedzenie plodovania a generácia, ktorá by mala byť na slnečnicu zrazu nie je. Práve na vykrytie medziznáškových období sú určené obyčajné cukrovo-medové cestá. Živiny včely majú, takisto bielkovinu (peľ), ide iba o to, aby mali čo jesť. Keď majú čo jesť, tak nepostoja v rozvoji. 

Obyčajné cukrovo medové cestá sú napríklad Alvarium Nature alebo Apifonda.

Cukrovo medové cesto alvarium nature   Cukrovo medové cesto Apifonda

          KLIK Cukrovo medové cesto Alvarium Nature                       KLIK Cukrovo medové cesto Apifonda

 

Cukrovo medové cestá s minerálmi a vitamínmi na jeseň

Na jeseň, kedy už končí obdobie kvitnutia a pomaly prichádza zakrmovacie obdobie sa používajú cestá, ktoré obsahujú pridané minerály a vitamíny.  Za týmto nie je žiadna veda, jednoducho ak ich včelám podáte zabezpečíte si, že zimná generácia v dobe rastu prijme dostatok živín (vitamínov a minerálov) a tak pôjde do dlhej zimy silná a vitálna. To sa samozrejme prejaví, že potom na jar bude dlhoveká včela menej vyčerpaná, silnejšia a bude vedieť lepšie zabezpečiť prísun potravy pre prvú jarnú generáciu. A kruh sa uzatvorí. Jeseň súvisí s jarou a jar zase s jeseňou.

Cukrovo medové cestá, ktoré obsahujú minerály a vitamíny sú napríklad Alvarium Vita, Alvarium Timo Vita alebo Medopip Plus.

                                                     KLIK cukrovo medové cesto Alvarium Vita
Cukrovo medové cesto Alvarium Vita

 

Cukrovo medové cesto Medopip Plus   Cukrovo medové cesto lvarium Timo Vita
        KLIK Cukrovo medové cesto Medopip Plus                      KLIK Cukrovo medové cesto Alvarium Timo Vita

Cukrovo medové cestá s obsahom thymolu alebo jódu

Na jeseň je tiež vhodné použiť cukrovo medové cestá, ktoré okrem vitamínov a minerálov obsahujú aj látky, ktoré sa starajú o zdravý tráviac trakt. Je to kvôli tomu, že počas zimy sa môže včelám prejaviť tzv. nozematóza. Je to choroba včelstva, ktorú spôsobuje baktéria. Tá napáda tráviaci trakt. V zime sa vie vyvinúť ať do takej miery, že jej vplyvom padne celé včelstvo, nakoľko nie je schopné tráviť cukrové zásoby. V lete sa nozematóza nemusí prejaviť v takej miere práve kvôli relatívne krátkej životnosti lietaviek. Ziné dlhoveké včely prežívajú oveľa dlhšiu dobu, tak ochorenie má čas sa vivinúť. Ako s nozematózou bojovať už v predstihu? Okrem starania sa o zdravý tráviaci trakt v jesennom krmení, môžete včeliemu tráveniu ulahodiť podaním cukrovo medového cesta s obsahom jódu alebo thymolu. Obe tieto látky pôsobia proti nozematóze.

Takéto cestá sú napríklad Alvarium Timo, Alvarium Vita Timo alebo Medopip Nozepina.

Alvarium Timo obsahuje iba thymol, Alvarium Vita Timo obsahuje aj thymol, aj vitamíny a minerály.

Cukrovo mdové cesto Alvarium Timo   Cukrovo medové cesto lvarium Timo Vita
          KLIK Cukrovo medové cesto Alvarium Timo                 
KLIK Cukrovo medové cesto Alvarium Timo Vita

 

Medopip Nozepina obsahuje pridaný jód. Toto cesto je možné použiť na jeseň, ako aj v januári.

Cukrovo medové cesto Medopip Nozepina
                                        KLIK Cukrovo medové cesto Medopip Nozepina

Zopár všeobecností na záver

Podľa toho, čo píšeme to vyzerá, že cukrovo-medové cesto nemá žiadne nevýhody. V podstate to je pravda. Nemá sa ním čo pokaziť, práve naopak, iba zlepšiť. Samozrejme môžete dať napríklad minerálové cesto aj v lete. Tým iba zlepšíte želaný efekt. Ďalšia vec je, že ak podáte cesto a včely si ho nezoberú, alebo si ho ani nevšimnú, tak viete, že je dobre. Pretože ak majú prirodzenú znášku, či peľu, či nektáru, tak uprednostnia tú. A vy môžete pokojne spávať s vedomím, že Vaše včielky nehladujú a rozvíjajú sa tak, ako majú :)


Používáme cookies abychom pre Vás zabezpečili ten nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokračováním vyjadřujete souhlas s používáním cookies