Otázky a odpovede

Nepodceňte jesenné liečenie

Roman Baraník Kategorie: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

      Liečenie proti klieštikovi je snáď najdôležitejšia téma. Aktuálna by mala byť počas celého včelárskeho roka, teda od júna až do januára (zimné preliečenie). V článku sa dočítate, prečo nie je dobré podceniť jesenné liečenie, ako vlýva počasie na klieštika. Tiež sa dočítate ako si uľahčiť liečenie amitrazom alebo kyselinou šťavelovou. 

Varrojet

Prečo je jesenné liečenie dôležité?

      Všetko vyplýva zo životného cyklu klieštika. Počet klieštikov vo včelstve rastie geometrickým radom. To znamená, že na jar ho je najmenej a počas celého leta sa spolu so včelstvom množí, až kým na jeseň nedosiahne svoj vrchol. Zásahy do tohto cyklu sa samozrejme dajú (vlastne musia) robiť počas celého roka už od jesene. Ten kto nezanedbáva liečenie a používa či už kyseliny, alebo tepelné ošetrovanie Varroa-controllerom sa jesenného liečenia nemusí až tak obávať. Ale ak bol boj proti klieštikovi počas roka zanedbaný, je jesenné preliečenie včelstva kritické.

      Cieľom jesenného preliečenia včiel je, samozrejme podľa možností, znížiť množstvo klieštika na čo najmenšie množstvo, podľa možnosti na nulu. Do zimy by malo včelstvo vstupovať čo najsilnejšie, v čo najlepšej kondícii. To znamená bez klieštika.

Jesenné počasie a klieštik

      Takisto ako minulý rok, aj tento sa u nás mnohí z Vás sťažovali na premnoženosť klieštika. Po novembrovom preliečení nastal obrovský spád klieštika. Tiež od vás dostávame informácie, že matka v októbri smelo ploduje, včely môžu celý deň lietať. Dokonca sme zaznamenali aj októbrové znášky, minimálne peľu.

      Tento rok sme tiež zaznamenali z informácii od Vás veľa výpadkov včelstiev po poslednej zime. Samozrejme sa nedá povedať, že to malo jednu konkrétnu príčinu. Zohľadniť musíme veľmi veľa faktorov, jedným z nich je bezpochyby počasie počas celého roka.

      Októbrové babie leto s teplotami nad 20 stupňov nie je ničím výnimočným. Jeseň sa posúva. Mnohé rastliny ako horčica alebo facélia kvitnú, pričom včely z nich môžu mať minimálne peľovú znášku.

      Takéto počasie môže mať vplyv aj na vývoj celého včelstva po lete. Teória hovorí, že zimná generácia včiel by sa mala zakladať už v júli. Niektoré literárne zdroje hovoria, že neskôr. Avšak keď je veľmi teplé jesenné počasie a včely majú prísun peľu a nektáru (alebo sirupu z prikrmovania), môžu zimnú generáciu vychovať aj neskôr. Včely, ktoré sa vyliahli v júli sa na takýchto preletoch môžu upracovať a pred zimou oslabnúť. To však nie je témou tohto článku.

      Dôležité, čo plynie z tohto všetkého je, že spolu s plodujúcou matkou a liahnucimi sa včelami sa liahne aj klieštik. Liahne sa aj v auguste, aj v septembri, aj v októbri – jednoducho stále keď je vo včelstve plod.  Práve v tomto období môže dosiahnuť svoj vrchol.

      Keď je chladná jeseň už od októbra, matka obmedzí plodovanie, včely nelietajú. Vtedy je liečenie účinnejšie, nakoľko sa spolu s novými včelami neliahne ani nový klieštik. Avšak pri teplom októbri sa to môže celé posunúť.

      Samozrejme toto je hypotéza, ktorá nemusí vždy platiť. Na množstvo klieštika a silu včelstva pôsobí mnoho iných faktorov. Aj napriek teplu nemusí byť klieštik premnožený. Žiaľ nie je možné celé liečenie zovšeobecniť. Nedá sa povedať, že keď teraz preliečite spravíte určite dobre. Každé včelstvo je iné, každá lokalita je iná. Týmto by sme Vám však radi dali odporúčanie: ak ste v lete ani na konci leta neliečili, nepodceňujte liečenie v tomto období. Môže rozhodnúť o prezimovaní Vášho včelstva.

Nepodceňujte liečenie počas celého roka

      Týmto zmenám v prírode sa musí prispôsobovať aj včelár svojimi postupmi. Liečenie počas celého včelárskeho roka sa stáva nevyhnutnosťou. Klieštika je potrebné tlmiť už v lete napríklad kyselinami, alebo inými alternatívnymi prípravkami. Veľkým pomocníkom môže byť tiež tepelné preliečovanie včelstiev prístrojom Varroa-controller.

      V našej ponuke máme napríklad ApiHerb alebo Méphatiku. Tieto prípravky pôsobia nielen proti klieštikovi, ale aj iným parazitom, či dokonca nozematóze. Rovnako dôležité je zabezpečiť správnu výživu včelstva, o čom sme písali tiež článok, ktorý nájdete po kliknutí SEM. Všetky tieto prípravky majú za cieľ jedno - posilniť včelstvo. Pretože iba silné včelstvo vie dobre prezimovať, dôležité je mať výborný jarný štart a neskôr v lete zužitkovať všetky znášky.

      Ak bol klieštik tlmený už počas leta, môže mať včelár menej práce na jeseň. To však neznamená, že na jeseň už liečenie nie je potrebné. Práve naopak.

Liečenie na jeseň

      Najúčinnejšie liečenie je to posledné pred zimou, kedy už vo včelstve nie je plod. Vtedy sa predpokladá, že klieštik, čo je na včelách spadne a nevyliahne sa nový. Po úspešnom preliečení by včelstvo malo vstupovať do zimy s čo najmenším množstvom klieštika.

      Na jeseň sa dá liečiť napríklad odparovaním kyseliny šťavelovej, ktoré je veľmi účinné. O tom sa môžete dočítať v našom článku po kliknutí SEM. Iný jesenný spôsob liečenia je látkou zvanou Amitraz. Iné obchodné názvy sú Varidol alebo Avartín.  

Ako si uľahčiť liečenie?

      Najčastejší spôsob jesenného liečenia je formou zapaľovania pásika s Amitrazom. Zapálite pásik tak, aby k nemu nemali prístup včely, a liečivo sa spolu s dymom rozptýli v úli. Pri niektorých typoch úľov často býva náročné nájsť miesto, kam pásik položiť, aby ho včely nezahasili a zároveň aby sa liečivo dobre rozptýlilo do úľa. Tiež sa často stáva, že pásik prestane horieť. Tým pádom včelár nemá istotu, že sa do úľa dostala potrebná dávka liečiva.

Varrojet     Varrojet

Varrojet nájdete po kliknutí na obrázky vyššie alebo po kliknutí SEM.

      Zjednodušiť celé liečenie so zapáleným pásikom sa dá pomocou prístroja Varrojet. Prístroj funguje tak, že do neho vložíte zapálený pásik, zapnete ventilátorček. Prístroj začne dym nasávať a cez letáč rozfúkate dym priamo do úľa. Celý tento proces trvá možno 20 sekúnd. Pásik priamo vidíte, teda viete, že celý zhorel. Takto preliečite viacero úľov veľmi rýchlo.

     Výhody sú:

  • - Jednoduchá a rýchla aplikácia
  • - Vizuálne vidíte, že pásik celý zhorel
  • - Aplikácia cez letáč, nemusíte pásik zapaľovať v dne
  • - Prístroj podporuje horenie pásika

Pozrite si priamo video, ako sa prístroj používa:

Iný spôsob jesenného liečenia je pomocou odparovania kyseliny šťavelovej. O týchto prístrojoch sme už písali v článku, ktorý nájdete po kliknutí SEM.

     Varrorizer            Varroacleaner
                                Varrorizer za 36,4€                                                                       Varrocleanerza 84€


 

Používáme cookies abychom pre Vás zabezpečili ten nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokračováním vyjadřujete souhlas s používáním cookies