Návody

Ako si vybrať správny medomet

Roman Baraník Kategória: Návody

Vážené včelárky a včelári.

Radi by ste si kúpili nový medomet, ale neviete sa zorientovať v rozsiahlej ponuke? Zostavili sme pre Vás kompletný návod, kde je všetko ohľadom medometov vysvetlené. Začneme s tým, že niektoré vlastnosti majú medomety spoločné. To sú:

● Na všetky medomety dávame 10 ročnú predlženú záruku;

Bubon každého medometu je z masívneho plechu z antikoróznej ocele (nerez), dno bubna je kužeľovité, takže v každom medomete vytočený med stečie ku kraju;

Kôš v každom medomete je z kompletne z antikoróznej ocele (nerez) a má husté vypletanie, čo zabraňuje trhaniu diela v rámikoch počas vytáčania;

● V ručných medometoch spája kôš s hnacou kľukou celokovová prevodovka s voľnobežkou (do jednej strany sa poháňa, do druhej strany brzdí

● V elektrických medometoch pohon zabezpečujú elektromotory s kovovou prevodovkou, ktoré majú napájanie 240V a výkon 80W;

Všetky druhy medometov môžu byt celé z antikoróznej ocele za príplatok. Klasicky majú nohy a vrch oddeľujúci plexisklá tvrdenú práškovanú farbu. Za príplatok  menej ako 40€ môžu byt tieto dve súčasti tiež z antikoróznej ocele (nere);

Všetky medomety majú ventil z antikoróznej ocele (nerez) a je privarený do spodnej časti, pričom nevzniká schod medzi dnom a ventilom. Vytekanie medu je teda úplné a plynulé.


Ostatné vlastnosti sa líšia v závislosti od daného typu medometu. V nasledujúcich krokoch si popíšeme, ako postupovať pri výbere medometu.

Na našej stránke má každý medomet priradený svoj názov, napríklad: Medomet celonerez.,elek. pohon,4/12 rám.,priemer 60cm,nerez. ventil,s časovačom. V názve každého medometu sú vypísané jeho vlastnosti. Rozlišujeme tieto:

1. Celonerez/nerez

2. Elektrický pohon alebo ručný pohon

3. Počet rámikov koša

4. Priemer bubna medometu

V našej ponuke tiež nájdete špeciálne typy medometov ako napr. kazetový, bez stredovej osky, 3v1, tangenciálne/radiálny. Do samostatnej kategórie sme tiež zaradili zvratné medomety, o ktorých si popíšeme nakoniec.

V nasledujúcich odsekoch si rozoberieme podrovne všetky vlastnosti medometov, kde nájdete tiež obrázky.

 

1. Celonerez/nerezový

V našej ponuke nájdete dva druhy medometov. Celonerezové alebo iba nerezové. Odlišujú sa nasledovne:

Nerezový - kovová súčasť na vrchu oddeľujúca plexisklá, spodná spevňujúca obruč a nohy majú tvrdenú práškovanú farbu.

Celonerezový - všetky časti medometu, teda aj kovová súčasť na vrchu oddeľujúca plexisklá, spevňujúca obruč a nohy sú celé z antikoróznej ocele (nerez)

Každý druh medometu môžete mať ako príplatkovú celonerezovú verziou. Za celonerezovú verziu medometu sa pripláca približne 40€ (záleží na type medometu).

       Nerezový medomet        Celonerezový medomet

            Nerezový medomet                                                                     Celonerezový medomet

Bubon každého medometu je z masívneho plechu z antikoróznej ocele (nerez), dno bubna je kužeľovité, takže v každom medomete vytocený med stečie ku kraju.

 

2. Elektrický pohon alebo ručný pohon

V našej ponuke nájdete aj elektrické, aj ručné medomety.

V ručných medometoch spája kôš s hnacou kľukou celokovová prevodovka s voľnobežkou (do jednej strany sa poháňa, do druhej strany brzdí).

V elektrických medometoch pohon zabezpečujú elektromotory s kovovou prevodovkou , ktoré majú napájanie 240V a výkon 80W. Riadiaca jednotka medometu sa napája na 240V (alebo 12V/240V). Riadiaca jednotka má hlavný spínač s troma polohami – vypnutý, manuál, auto. Manuál znamená, že medomet ide stále, pričom môžete regulovať obrátky (teda rýchlosť akou sa rámiky vytáčajú). Režim auto funguje tak, že na časovací nastavíte čas v minútach (0-10 minút), stlačíte zelené tlačidlo štart a po uplynutí nastaveného casu sa medomet automaticky vypne.

      Ručný pohon       Elektrický medomet   

            Ručný medomet                                                                              Elektrický medomet

3. Počet rámikov koša

V našej pounke sú na výber 3, 4, 6 rámikové koše.

Veľkosť koša záleží na priemere medometu a na tom, aké rámiky používate. Napríklad 4. rámikový kôš môže byt aj na klasické „Bécka“, ale aj na nízke nadstavky (od toto sa odvíja aj priemer medometu). Tiež ponúkame špeciálne typy košov ako kazetový, bez stredovej osky alebo radiálny/tangenciálny, o ktorých si napíšeme nižšie. Je potrebné si vhodne vybrať kôš tak, aby Vám dp neho správne pasovali rámiky. Prosím pozrite si nasledujúce kombinácie:

3 – rámikový kôš môže byt v medomete s priemerom 50cm alebo 51cm, respektíve 60cm;

○ V priemere 50cm je možné použiť rámiky 3 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Čechoslovák, poprípade môže mat rámik maximálny rozmer 45x32cm. Tiež je možné vložiť 6 rámikov B2/3 a Langstroth 2/3, 1/2; 

○ V priemere 51cm je možné použiť 3 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Čechoslovák, poprípade môže mať rámik maximálny rozmer 45x34cm. Tiež je možné vložiť 6 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, ½;

○ V priemere 60cm je možné použiť rámiky 3 rámiky do maximálneho rozmeru 45x38cm, kde pasuje maďarská miera Balogh.

3 rámikový kôš

● 4 – rámikový kôš môže byt v medomete s priemerom 50cm alebo 60cm, respektíve 61cm; 

○ V priemere 50cm je možné použiť 4 rámiky s mierou B - 2/3, optimal, Langstroth - Originál, ¾, 2/3, ½, poprípade môže mať rámik maximálny rozmer 45x25cm; 

○ V priemere 60cm je možné použiť 4 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Čechoslovák, poprípade môže mat rámik maximálny rozmer 45x32cm. Tiež je možné vložiť  8 rámikov B2/3 a Langstroth 2/3, ½; 

○ V priemere 61cm je možné použiť 4 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Čechoslovák, poprípade môže mat rámik maximálny rozmer 45x34cm. Tiež je možné vložiť 8 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, ½.

4 rámikový kôš

6 – rámikový kôš môže byt v medomete s priemerom 60cm

○ V priemere 60cm je možné použiť rámikov s mierou B - 2/3, optimal, Langstroth - Originál, ¾, 2/3, 1/2, poprípade môže mat rámik maximálny rozmer 45x25cm.

6 rámikový medomet

 

Pre jednoduchšie pochopenie Vám vypíšeme, ktoré medomety pasujú pre daný typ rámika

1.  Rámiková miera B (alebo B-optimal);

○ 3 rámikové s priemerom 50cm alebo 51cm 4 rámikové s priemerom 60cm alebo 61cm;

2.  Rámiková miera Langstroth 2/3, Langstroth 3/4 , Langstroth ½, Langstroth Original ;

○ 3 rámikové s priemerom 50cm alebo 51cm;

○ 4 rámikové s priemerom 50cm 4 rámikové s priemerom 60cm alebo 61cm;

3. 6 rámikov B2/3 a Langstroth 2/3, Langstroth ½ je možné vložiť do medometu ;

○ 3 rámikový kôš s priemerom 50cm;

4. 6 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, Langstroth ½ je možné vložiť do medometu ;

○ 3 rámikový kôš s priemerom 51cm;

5. 8 rámikov B2/3 a Langstroth 2/3,Langstroth  ½ je možné vložiť do ;

○ 4 rámikový kôš s priemerom 60cm;

6. 8 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, Langstroth ½ je možné vložiť do;

○ 4 rámikový kôš s priemerom 61cm;

V ponuke máme tiež špeciálne typy košov pre jednotlivé medomety – kazetové, bez stredovej osky alebo radiálne/tangenciálne.

Kazetový kôš je na 4 rámiky. Je to nový typ koša, ktorý má tzv. kazety, do ktorých sa vkladajú rámiky. Kazety je možné jednoducho ručne otáčať priamo s vloženým rámikom, teda nie je potrebné rámik vyťahovať kvôli otočeniu. Kvôli robustnosti koša musel byt zväčšený priemer na 65cm. Viac info aj s linkami na medomety nájdete v 6.bode tohto návodu.

Kazetový kôš

● Kôš bez stredovek osky je nový typ koša na 4 rámiky, kde kôš nemá stredovú osku. Tým je vytvorený dostatočný priestor na otáčanie rámika priamo v medomete (teda bez nutnosti vyťahovať rámik). Medomety s týmto košom sú aj elektrické aj ručné. Priemer tohto typu medometu je 60cm. Viac info aj s linkami na medomety nájdete v 6.bode tohto návodu.

Kôš bez stredovej osky

● Radiálne tangenciálny je tiež nový typ koša, kde je možné vkladať rámiky aj radiálne aj tangenciálne. Rozdiel je iba v odobratí odnímateľných mriežok. Kôš je teda tangenciálne na 4 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Čechoslovák, 8 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, ½, alebo maximálny rozmer rámika 45x34cm. Odobratím mriežky je možné radiálne vložiť 12 rámikov s mierami B-optimal, B2/3, Langstroth Originál, ¾, 2/3, ½ alebo do maximálneho rozmeru rámika 45x24cm. Kôš tohto typu je aj v elektrickom aj ručnom medomete.

tangenciálne radiálny

● 8 rámikový dupla-kazeta kôš. Nový druh koša, ktorý má 8 kaziet, do ktorých sa vkladajú rámiky. Kazety je možné jednoducho ručne otáčať priamo s vloženým rámikom, teda nie je potrebné rámik vyťahovať kvôli otočeniu. Medzi rámikmi je kovová prepážka, takže pri vytáčaní nesteká med z jedného rámika na druhý.Keďže kôš pozostáva z 8 kaziet, je možné naraz vložiť 8 veľkých rámikov alebo 16 malých. 

8 rámikový dupla kazeta kôš

● 8 rámikový klasický kôš. Nový druh koša, do ktorého sa vkladajú dva rámiky za seba. Jeden sa vkladá dovnútra do kazety a druhý z vonka kazety, kde je držiak. Medzi rámikmi je kovová prepážka, takže pri vytáčaní nesteká med z jedného rámika na druhý. Výhodou je, že je možné vytočiť 8 veľkých rámikov naraz. Medomet sa točí do jednej strany, teda je potrebné rámik ručne otočiť. 

8 rámikový kôš

 

4. Priemer bubna medometu

V ponuke nájdete medomety s rôznymi priemermi. Medomety majú kompaktné rozmery, teda sú určené do menších prevádzok. Bubny sú z masívneho plechu antikoróznej ocele (nerez). Dno je kužeľovité, vytočený med steká ku kraju. Od priemeru bubna záleží, aký kôš je možné použiť.

Na výber sú medomety s priemerom:

● 50cm - 3 rámikový alebo 4 rámikový kôš

● 51cm - iba 3 rámikový kôš

● 60cm - 4 rámikový kôš, 6 rámikový kôš

● 61cm - 4 rámikový kôš, alebo 4/12 rámikový kôš

 

6. Špeciálne typy medometov ako napr. kazetový, bez stredovej osky, 3v1, tangenciálno/radiálne

Ako sme už spomínali v bode o košoch, v ponuke máme špeciálne typy medometov. V jednotlivých bodoch si popíšeme každý špeciálny typ a pridáme aj priamo link, ktorý Vám medomet nájde. V popisoch nájdete aj videá, ako sa medomety používajú v praxi.

1.  Kazetový medomet má kôš na 4 rámiky. Je to nový typ koša, ktorý má tzv. kazety, do ktorých sa vkladajú rámiky. Kazety je možné jednoducho rucne otácat priamo s vloženým rámikom, teda nie je potrebné rámik vytahovat kvôli otoceniu. Kvôli robustnosti koša musel byt zväcšený priemer na 65cm. V ponuke sú aj rucné aj elektrické medomety s kazetovým košom. Pre viac info kliknite na nasledujúce odkazy

Kazetové medomety nájdete po kliknutí na nasledovné texty:

○ Medomet nerezový,elek. pohon,4-rám.,priemer 65cm,nerez. ventil,kazetový,s časovačom

○ Medomet celonerez, elek. pohon, 4-rám., priemer 65cm, nerez. ventil, kazetový, s časovačom

 

2.  Medomet bez stredovej osky má kôš na 4 rámiky, kde kôš nemá stredovú osku. Tým je vytvorený dostatocný priestor na otácanie rámika priamo v medomete (teda bez nutnosti vytahovat rámik). Medomety s týmto košom sú aj elektrické aj rucné. Priemer tohto typu medometu je 60cm. Pre viac info kliknite na nasledujúce odkazy

Medomety bez stredovej osky nájdete po kliknutí na nasledovný text:

○ Medomet nerezový,ručný pohon, 4-rám.,priemer 60cm,nerezový ventil,bez stredovej osky

○ Medomet celonerez,ručný pohon, 4-rám.,priemer 60cm,nerezový ventil,bez stredovej osky

○ Medomet nerezový,elek. pohon,4-rám.,priemer 60cm,nerez. ventil,bez stredovej osky, s časovačom

○ Medomet celonerez,elek. pohon,4-rám.,priemer 60cm,nerez. ventil,bez stredovej osky,s časovačom

 

3. Medomet 3v1 sa vyznačuje tým, že má trojaký pohon. Vytácať je možné ručne, keď nie je prístup elektriny, alebo elektricky ak máte poruke elektrinu. Na elektrinu je možné medomet zapojič aj na 240V (teda klasická zásuvka) alebo na 12V, kedy medomet zapojíte na autobatériu.

          Medomet 3v1

Medomety 3v1 nájdete po kliknutí na nasledujúce texty:

○ Medomet nerezový,ručný/elek. pohon 12/240V,4-rám., priemer 60cm,nerez. ventil,s časovačom

○ Medomet celonerez,ručný/elek. pohon 12/240V,4-rám., priemer 60cm,nerez. ventil,s časovačom

 

4.  Medomet s tangenciálne radiálnym košom je nový typ medometu. Ako je spomenuté, do koša je možné vložit rámiky aj radiálne aj tangenciálne. Rozdiel je iba v odobratí odnímatelných mriežok. Kôš je teda tangenciálne na 4 rámiky s mierou B (klasické B a B-Optimal), Langstroth (Originál, ¾) a Cechoslovák, 8 rámikov B-Optimal, B2/3 a Langstroth 2/3, ½, alebo maximálny rozmer rámika 45x34cm. Odobratím mriežky je možné radiálne vložit 12 rámikov s mierami B-optimal, B2/3, Langstroth Originál, ¾, 2/3, ½ alebo do maximálneho rozmeru rámika 45x24cm. Medomet je k dispozícii aj s rucným pohonom aj s elektrickým pohonom. Pre viac info kliknite na nasledujúce odkazy

          tangenciálne radiálny

Medomety tangeciálno/radiálne nájdete po kliknutí na nasledujúce texty:

○ Medomet ceonerez,ručný pohon, 4/12-rám.,priemer 60cm,nerezový ventil,tangenciálny/ radiálny

○ Medomet nerezový,ručný pohon, 4/12-rám.,priemer 61cm,nerezový ventil,tangenciálny/ radiálny

○ Medomet celonerez.,elek. pohon,4/12 rám.,priemer 60cm,nerez. ventil,s časovačom

○ Medomet nerezový,ručný/elek. pohon 12/240V,4/12-rám., priemer 61cm,nerez. ventil,s časovačom

 

5. Medomet s 8 rámikovým dupla-kazeta košom. Nový druh medometu, ktorý má kôš s 8 kazetami, do ktorých sa vkladajú rámiky. Kazety je možné jednoducho ručne otáčať priamo s vloženým rámikom, teda nie je potrebné rámik vyťahovať kvôli otočeniu. Medzi rámikmi je kovová prepážka, takže pri vytáčaní nesteká med z jedného rámika na druhý.Keďže kôš pozostáva z 8 kaziet, je možné naraz vložiť 8 veľkých rámikov alebo 16 malých. 

8 rámikový dupla kazeta kôš

Medomet s dupla kazeta 8 rámikovým košom nájdete po kliknutí na nasledovný text:

○ Medomet celonerez, elek. pohon, 8-rám. dupla-kazeta, priemer 72cm, nerez. ventil, kazetový, s časovačom

● Medomet s 8 rámikovím klasickým košom. Nový druh koša, do ktorého sa vkladajú dva rámiky za seba. Jeden sa vkladá dovnútra do kazety a druhý z vonka kazety, kde je držiak. Medzi rámikmi je kovová prepážka, takže pri vytáčaní nesteká med z jedného rámika na druhý. Výhodou je, že je možné vytočiť 8 veľkých rámikov naraz. Medomet sa točí do jednej strany, teda je potrebné rámik ručne otočiť. 

8 rámikový kôš

Medomet s 8 rámikovým klasickým košom nájdete po kliknutí na nasledovný text:

○ Medomet celonerez, elek. pohon, 8-rám., priemer 65cm, nerez. ventil, s časovačom

 

7. Zvratné medomety

Naša ponuka zahŕňa aj zvratné medomety. Sú to medomety určené pre profesionálnych včelárov a pre včelárov s väčším počtom včelstiev. Sú plne automatické. Postačuje vložiť rámiky s medom, pustiť štart a po vytočení medu zvuková signalizácia oznámi koniec vytáčania.

Priebeh vytáčania je zoradený do štyroch cyklov. Každý jednotlivý cyklus sa dá naprogramovaťz hľadiska času a rýchlosti otáčok, presne tak, ako Vám najlepšie vyhovuje. Medomet si samozrejme pamätá zvolené hodnoty, takže ich nie je potrebné nastavovať pri každom vytáčaní. Digitálne ovládanie je jednoduché, ľahko zvládnuteľné.

Každý zvratný medomet má aj funkciu manuálneho vytáčania, kedy si zvolíte rýchlosť a čas.

Tieto medomety sú vyrobené z masívneho nerezového bubna s masívnou nerezovou nosnou konštrukciou. Kôš je osadený na pevnej osy s ložiskami, samozrejmosťou je husto vypletený kôš, aby sa netrhalo dielo.

Zvratné medomety ponúkame v rôzbych prevedeniach - 4 alebo 6 rámikové, 8 rámikové s dupla kazetou. Priemer medometu sa líši použitým košom a tým, aký rámik sa do neho zmestí. Čím väčší rámik, tým väčší medomet a tiež čím viac rámikov, tým väčší medomet. 

V popise každého zvratného medometu nájdete to, na aký rámik je určený.

Na všetky zvratné medomety ponúkame záruku 10 rokov.

Ak si nie ste istý s výberom zvratného medometu, určite nás kontaktujte. Poradíme Vám taký, ktorý sa Vám najviac hodí.

Všetky zvratné medomety nájdete po kliknutí sem.

      Zvratný medomet


 

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies