Návody

Vytápanie vosku s parákom alebo lisom

Roman Baraník Kategorie: Návody

Na začiatok trocha teórie

Včelie dielo, plásty, by sa mali za určité obdobie obmieňať. Najlepšie každé tri roky by už mali byť všetky rámiky nanovo vystavané. Napríklad, ak je 20 rámikový úľ, tak každý rok je dobré 7 starých plástov vymeniť za nové rámiky s medzistienkou. Tým pádom po troch rokoch sa vymenia všetky rámiky v úli za nové dielo.

Prečo plásty meniť? Keď včelár pridá novú čistú medzistienku, včely na nej vystavajú panenský plást. Do neho potom matka kladie a liahnu sa včely. Vždy keď sa vyliahne nová včela, v pláste, respektíve v bunke, zanechá svoju košieľku. A takto, ako sa liahnu stále nové a nové včely z tých istých plástov/buniek, tak vždy zanechajú v bunke svoje košieľky.

Časom sa bunka tým pádom zmenšuje, zužuje sa priestor bunky. Áno plást sa spevňuje. Ale, keďže sa zmenšuje priestor bunky, kde sa včela vyvíja, môže nastať taký prípad, že sa začnú liahnuť menšie včely. Predsa nemajú priestor na správny vývoj. A to práve nechceme. Preto je dobré staré tmavé plásty obmieňať, dávať novú medzistienku, aby včely vystavali nové plásty. Tmavé plásty sa môžu použiť v medníkoch, pretože sú pevné a netrhajú sa pri vytáčaní.

Stroje na vytápanie a lisovanie vosku

Otázka nastáva, čo spraviť so starými plástami? Na to slúžia paráky, lisy na vosk, alebo ich kombinácia. Najskôr si vysvetlime aký je medzi týmito „strojmi“ rozdiel.

        

Všetky stroje na spracovanie vosku nájdete po kliknutí na odkaz nižšie:
https://www.baranik.sk/sk/category/122/spracovanie-vosku

Parák je prístroj, do ktorého sa dajú vložiť celé rámiky. Výhrevné teleso (elektrická špirála alebo horák na plyn) zohreje vodu, ktorá sa mení na paru a rozpúšťa vosk v rámikoch. Ten vytečie von do zbernej nádoby. Paráky obsahujú vnútorné vložky, ktoré slúžia ako cedidlo. Takto sa zároveň ako vosk vyteká, filtrujú veäčšie nečistoty. Následne sa dá vosk ešte samozrejme prefiltrovať, poprípade si vosk sám vyplaví nečistoty po usadení. Výsledok tohto procesu sú vydezinfikované rámiky s drôtikom, pripravené na opätovné použitie v úli. 

Takéto paráky nájdete po kliknutí na odkazy nižšie:

Parák nerezový na celé rámiky + horák na propán-bután

Parák nerezový na celé rámiky 240V

Parák nerezový na celé rámiky 240V + horák na propán-bután
 

  

Druhá možnosť je kombinácia paráku a lisu. Do takéhoto paráku sa dávajú vyrezané diela z rámikov. V plášti paráku je voda, ktorú opäť zohrieva výhrevné teleso (elektrická špirála alebo horák na plyn). Cez otvory vo vnútri paráku prúdi vodná para, ktorá vosk roztápa. Ten vyteká von z paráka do zbernej nádoby. Počas toho, ako sa vosk postupne roztápa, stláčate ho s lisom. Po vytopení všetkého vosku zostane v paráku iba to, čo a nedá vytopiť, teda odpad. Do paráku je možné vložiť látkové cedidlo (Vrecko do paráku), ktoré zabezpečí, že budete mať ešte čistejší vosk. V porovnaní s parákom na celé rámiky je v tomto prípade o niečo zložitejší proces prípravy, nakoľko musíte diela z rámikov vyrezať. Na druhej strane je ale o niečo lepšia výťažnosť vosku (cca. 20%) a vo výsledku čistejší vosk.  

Samozrejme vyššie spomenutý parák a parák s lisom je možné kombinovať. Získate tak čisté a vydezinfikované rámiky a lepšiu výťažnosť vosku pri porovnaní s použitím iba jedného paráka. 

Paráky s lisom nájdete tu:

Parák nerez. s doťahovacím lisom 240V

Parák nerez. s doťahovacím lisom + horák na propán-bután

Parák nerez. s doťahovacím lisom 240V + horák na propán-bután

   

 Tretia, najjednoduchšia možnosť, je samostatný lis na vosk. V tomto prípade sa jedná o najlacnejšiu, ale aj najpracnejšiu alternatívu. Lis slúži na vylisovanie nečistôt z vytopeného vosku. Vosk sa vďaka tlaku veľmi dobre oddelí a prefiltruje (vďaka látkovému cedidlu, ktoré odporúčame použiť) od nečistôt. Výsledok teda je čistý vytavený vosk

   

Pre úplnú ilustráciu funkčnosti takýchto lisov si rozpíšeme pracovný postup.  

  1. Staré plásty môžete vyrezať z rámika, hoci aj s drôtikom;
  2. Vo veľkom hrnci zovriete vodu a nahádžete do nej vyrezané dielo;
  3. Plásty necháte v horúcej vode rozpustiť;
  4. Vznikne Vám hmota zložená z vosku, vody, špiny...;
  5. Hmotu prelejete do lisu, v ktorom je látkové cedidlo;
  6. Voda Vám pretečie lisom a cedidlom ako prvá do zbernej nádoby, ktorú dáte pod lis;
  7. Vylisujete hmotu a cez cedidlo sa Vám odcedí čistý vosk, ktorý bude vytekať do zbernej nádoby, kde Vám predtým vytiekla voda;
  8. Po zlisovaní Vám zostane voda s čistým voskom v nádobe a v cedidle zlisované nečistoty;
  9. Voda s čistým voskom sa po chvíli ako vosk chladne, oddelia a vosk vypláva na povrch, kde aj stuhne;
  10. Stuhnutý vosk jednoducho z vody zoberiete.
Používáme cookies abychom pre Vás zabezpečili ten nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokračováním vyjadřujete souhlas s používáním cookies