Otázky a odpovede

Invertné krmivo alebo cukrový sirup?

Roman Baraník Kategória: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári,

     Tak ako všetky odvetvia, aj včelárstvo sa s postupom času rozvíja, posúva na novú, vyššiu úroveň. Prichádzajú nové postupy, nové technologické riešenia, ktoré značne uľahčujú život nielen včelárovi, ale aj včelám. Jedným z týchto postupov je kŕmenie invertným sirupom. V zahraničí funguje už  viac ako 15 rokov, u nás ho môžeme stále považovať za novinku. Nesporným faktom ale je, že stále viac a viac včelárov zisťuje, že kŕmenie invertným krmivom je jednoduchšie a účinnejšie. Jednoducho oproti doma zarobenému cukrovému roztoku má invertný sirup v podstate iba výhody.

     Najskôr napíšeme všetky výhody, ktoré má invertné krmivo (ďalej invert) oproti cukrovému sirupu:

  1. Invert je už invertovaný. Včely ho nemusia spracovávať, čím sa šetrí zimná generácia včiel, ktorá ukladá zimné zásoby;
  2. Nepodporuje sa rabovka;
  3. Jednoduchšie kŕmenie kedykoľvek počas dňa;
  4. Invert nekvasí v bunkách;
  5. Invert nekryštalizuje v bunkách, takže na jar nemusia včely nosiť vodu na jeho rozpustenie;
  6. Odpadá práca s rozrábaním cukru;
  7. Invert nekvasí v kŕmidle, takže je možné kŕmiť vo väčších dávkach;
  8. Invert v našej ponuke je certifikovaný, časom preverený a hlavne bezpečný pre včely;
  9. Invert v našej ponuke neobsahuje žiadne konzervačné látky.

Invertné krmivo

 

1. Invertné krmivo je už invertované. Včely ho nemusia spracovávať, čím sa šetrí zimná generácia včiel, ktorá ukladá zimné zásoby

     Invertné krmivo je už invertované. Rozrobený cukor s vodou musia včely ďalej spracovávať. Nemôžu ho hneď uložiť do buniek, pretože nie je zinvertované. Invertovanie cukru stojí včely energiu. Preto sa časť cukrového sirupu aj spotrebuje. Tým pádom sa zimná generácia včiel upracováva a slabne. Slabšie zimné včely znamenajú slabší jarný rozvoj. Slabší jarný rozvoj znamená menej medu na jar.

     Áno, dá sa priamo tvrdiť, že kŕmenie invertným krmivom môže mať vplyv na včely až do leta. A to práve tým, že ho nemusia spracovávať. Invertné krmivo po zakŕmení včely priamo ukladajú do buniek, s čím nemajú takmer žiadnu prácu. Do jari teda vstupujú vo vyšších počtoch, lepšej kondícii, jednoducho vo väčšej sile.

2. Nepodporuje sa rabovka

     Invertné krmivo navonok včelám nevonia. Naopak cukrový sirup včelám veľmi vonia a lietavky po ňom doslova sliedia. Keď si včelár pri manipulácii s cukrovým sirupom nedá pozor, môže si spôsobiť rabovku. Pri invertnom krmivo je riziko rabovky minimálne. Pritom invertné krmivo včely v úli prijímajú veľmi dobre, kŕmenie je účinné a jednoduché.

3. Jednoduchšie kŕmenie kedykoľvek počas dňa

     Tak ako sme napísali vyššie, invertné krmivo na rozdiel od cukrového sirupu včelám nevonia. Preto je možné kŕmiť kedykoľvek počas dňa. S invertným krmivom môžete dokonca chodiť pred úľmi s otvoreným vedrom a nič sa nestane. Máme zákazníkov, čo berú priamo celé kontajnery krmiva. Dovezú si ho priamo k úľom a pomaly si ho z dodávky rozlievajú do úľov. Nemusíte čakať do večera.

4. Invertné krmivo nekvasí v bunkách

     Niekedy sa stáva, že keď včely rýchlo ukladajú cukrový sirup, nestihnú ho zahustiť a zinvertovať, tak potom v zime môže v bunkách kvasiť. Vznikajú mikroorganizmy, ktoré potom včelám spôsobujú tráviace a iné ťažkosti. Invertné krmivo má vysoký osmotický tlak, vďaka tomu, že je husté. Z tohto hľadiska má podobné vlastnosti ako med. Neprežijú v ňom žiadne mikroorganizmy. Preto sa nemôže stať, že začne v bunkách kvasiť. Teda kŕmenie invertným krmivom je z toho hľadiska oveľa bezpečnejšie.

5. Invertné krmivo nekryštalizuje v bunkách, takže na jar nemusia včely nosiť vodu na jeho rozpustenie.

     Pri cukrovom sirupe sa stáva, že počas zimy skryštalizuje v bunkách. Na jar ho musia včely rozpúšťať.  Na to potrebujú vodu. Tú nie je možné vždy priniesť, kvôli nepriaznivému počasiu. Invertné krmivo v bunkách nekryštalizuje, preto je jeho spotrebovávanie na jar bezproblémové a účinnejšie.

6. Odpadá práca s rozrábaním cukru

     Invertné krmivo sa nijak neriedi ani nespracováva. Dávate ho do kŕmidiel priamo v takom stave a skupenstve, v akom ste ho zakúpili. Teda odpadá dlhotrvajúca práca, ktorú by ste strávili rozpúšťaním cukru na cukrový sirup.

7. Invertné kŕmidlo nekvasí ani v kŕmidle

     Ako sme uviedli vyššie, invertné krmivo má vysoký osmotický tlak. Neprežijú v ňom žiadne mikroorganizmy. Preto sa nestane, že začne kvasiť v kŕmidle. Cukrový sirup sa musel dávkovať postupne. Nemôže sa dávať včelám vo veľkých dávkach, pretože kým by ho uložili, tak by začal kvasiť. Pri invertnom krmive je preto možné používať veľké kŕmidlá, nie je problém naplniť dvojlitrové, dokonca 6 litrové. Je to veľká výhoda pre tých, ktorý nemajú včely za domom, alebo chcú šetriť čas.

8. Invert v našej ponuke je certifikovaný, časom preverený a hlavne bezpečný pre včely.

     Invertné krmivo, ktoré nájdete v našej ponuke, je certifikované. S každou várkou príde certifikát o jeho zložení. Ten istý druh, od tej istej firmy predávame už viac ako 5 rokov. Za ten čas sme zaznamenali iba spokojnosť a dobré referencie. Preto je krmivo od nás už časom preverené.

     Najdôležitejšie ale je, že naše krmivo je vhodné pre včely. Na trhu je veľmi veľa druhov invertného krmiva, lacnejších aj drahších. V podstate sa jedná o glukózovo-fruktózový sirup, ktorý sa používa v potravinárskom priemysle. Avšak nie každý tento sirup je vhodný pre použitie vo včelárstve. Takých je iba zlomok. Faktor, ktorý v tomto prípade hrá úlohu je výška HMF, ako aj zloženie sirupu. Ak je HMF vysoké, sirup je pre včely toxický. Práve kvôli tomu sa nesmie použiť akýkoľvek sirup, ale iba konkrétny, certifikovaný typ. Tie sú cenovo vyššie. Sú aj lacnejšie sirupy s rôznym neznámym zložením a neznámym HMF, preto ich použitie môže byť rizikové. Takisto je dôležité aj zloženie. Musí byť správny pomer cukrov, aby boli čo najlepšie stráviteľné pre včely.

9. Invert v našej ponuke neobsahuje žiadne konzervačné látky.

Invertné krmivo, ktoré máme v ponuke neobsahuje žiadne konzervačné látky. Včelám dávate čistý produkt, o ktorom ste si istí, že nebude mať žiadny negatívny vplyv na ich trávenie alebo organizmus. Pre čo najlepší vplyv na organizmus včiel odporúčame invertné krmivo doplniť o vitamíny a minerály, poprípade probiotické kultúry. Na to slúžia rôzne prípravky ako Apibiovit alebo Apilac. Ak Vás zaujíma, ako vhodne doplniť krmivo, pozrite náš článok "Včely potrebujú vitamíny rovnako ako my", ktorý nájdete po kliknutí SEM.

 

     Vymenovali sme si mnoho výhod použitia invertného krmiva oproti cukrovému sirupu. Otázkou je, či sú aj nevýhody. Tá je v podstate len jedna – cena. Invertné krmivo je v priemere drahšie o 30 centov (podľa toho, ako sa pohybuje cena). Avšak treba si zvážiť to, aký prínos pre včely a aj pre včelára má invertné krmivo. Často to, čo sa ušetrí na kúpe nedokáže vyvážiť to, čo vie invert ponúknuť. Už napríklad lepší jarný rozvoj pri použití invertného krmiva môže tento cenový rozdiel vyvážiť. Nehovoriac o ušetrenom čase pri spracovaní cukru.

     V tomto článku sme Vám chceli sprostredkovať naše poznatky a skúsenosti. Neodvolávame sa priamo na zdroje v literatúre. Sú to však podložené fakty, ktoré nám sprostredkovali desiatky až stovky včelárov, našich zákazníkov. Sme zástancami nových postupov, ktoré sa snažíme šíriť medzi včelárov. Obzvlášť takých postupov, ktoré veľmi uľahčujú prácu aj včelárom, no predovšetkým včielkam.

Troška chémie na záver.

     Sacharóza je disacharid, zložený z molekuly glukózy a molekuly  fruktózy. Maltóza je disacharid, zložený z dvoch molekúl glukózy. Maltotrióza je oligosacharid skladajúci sa z troch molekúl glukózy.

     Invertné krmivo pre vcely má zloženie:

  • Sušina – 77 %

     Sušina sa rozdeľuje na:

  • Fruktóza – 22 až 28 %
  • Glukóza – 30 až 37 %
  • Maltóza – 17 až 24 %
  • Maltotrióza – 5 až 15%

      Zo zloženia je vidieť, že hlavný podiel v invertnom krmive tvorí glukóza a fruktóza, spolu 52 až 62%. Je to zložka, ktorá je pre včely stráviteľná, teda nemusia ich prepracovávať. Ostatné zložky ako maltóza a maltotrióza sú pre včely tiež ľahko stráviteľné. Cukor, z ktorého sa robí cukrový roztok, nemá takýto podiel cukrov. Má cukry, ktoré musia včely prepracovávať, z čoho plynie mnoho problémov, o ktorých sme už písali.

Na úplný záver

     Či už cukor, alebo invertné krmivo, obe obsahujú iba čistú energiu. Teda žiadne živiny, vitamíny, minerály. Je potrebné si uvedomiť, že včela je živý organizmus tak ako ľudia. Potrebuje prijímať živiny, aby jej telo správne fungovalo. Včela to vie, preto si robí zásoby medu na zimu. Med obsahuje všetky tieto látky. V budúcom článku sa budeme venovať práve tejto problematike – ako mať zdravšie a silnejšie včely, teda lepší jarný rozvoj, väčšie medové výnosy práve vplyvom zimného kŕmenia.
 


 

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies