Otázky a odpovede

Ako si preliečením na konci leta zabezpečíte silné včelstvá na jar

Roman Baraník Kategória: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

     Jedným z najväčších problémov vo včelárstve je boj proti klieštikovi. Posledné roky sme z vašich slov zaznamenali jeho hojné premnoženie. Postup, kedy sa lieči až na jeseň Amitrazom (Varidol, Taktik, Avartín – rovnaký názov pre to isté liečivo) prestáva byť účinný. Klieštik sa množí od apríla až do októbra. Počty klieštika pritom stúpajú geometrickým radom, mesiac čo mesiac ho je viac. Takto to vrcholí po lete, kedy sa môže premnožiť. Preto môže byť včelstvo aj napriek neskoršiemu jesennému preliečeniu Amitrazom značne oslabené.

Generácia dlhovekých včiel a klieštik

     V mesiacoch júl a august (samozrejme závisiac od lokality), matka kladie vajíčka, z ktorých sa liahne zimná generácia včiel. Áno, tá zimná generácia včiel, ktorá ukladá zimné zásoby, na ktorých prežije potom celú zimu. Od toho aká silná je zimná generácia včiel závisí aj jarný rozvoj včelstva. Predchádzajúca generácia sa upracováva na slnečnici a dlhoveké včely musia uživiť včelstvo až do jari. Zhrňme si to ešte v bodoch:

  • V júli a auguste sa zakladá a liahne zimná generácia dlhovekých včiel;
  • Zimná generácia ukladá zásoby na zimu;
  • Zimná generácia prežíva celú zimu;
  • Jarný rozvoj včelstva, teda ako rastie na sile, závisí od zimnej generácie.

     Takže zhrnuté podčiarknuté, včelár musí myslieť na jarný rozvoj v ďalšom roku už v júli a auguste.

     Tiež si musíme zhrnúť ešte raz poporiadku aj nepriaznivé fakty. Klieštik sa liahne spolu so včelami. A práve v júli a auguste naberá najviac na sile, keďže sa rozvíja geometrickým radom, ktorý vrcholí práve v júli a auguste. To znamená, že klieštik má najväčšiu silu práve vtedy, keď sa liahne už zimná generácia. Teda zimná generácia môže (ale aj nemusí, veľa faktorov) byt veľmi postihnutá klieštikom. Ak je už v auguste generácia postihnutá a decimovaná klieštikom, ako má ukladať zásoby a prežiť v čo najväčšej sile až do jari? Teda preliečením neskôr na jeseň Amitrazom (Varidolom, Avartínom) môže byt už neskoro.

     Bojovať proti klieštikovi je potrebné aj počas roka. Včelárstvo pokročilo natoľko, že sú známe a dostupné rôzne postupy ako obmedzovať množstvá klieštika aj počas alebo na konci leta. Jedny z najjednoduchších sú používanie kyseliny mravčej alebo šťavelovej.

Kyselina mravčia a stropné odparovače

     Kyselina mravčia sa najjednoduchšie aplikuje pomocou stropných odparovačov. Je to ekonomická, jednoduchá forma liečenia. Jej použitie závisí oba od teploty. Je možné ju použiť aj počas leta, avšak musí byť dodržaný teplotný rozsah (uvedieme ho nižšie v texte). Najskôr si povieme ako sa odparovač používa.

     Pracovný postup je:

  • 1. Nalejete do odparovača požadované množstvo kyseliny mravčej;
  • 2. Vložíte hubku;
  • 3. Položíte odparovač na vrchné rámiky úľa;
  • 4. Prekryjete odparovač stropnou fóliou;
  • 5. Necháte v pôsobiť v úli cca 2 dni;
  • 6. Vyberiete odparovač.

     Teraz si v skratke rozpíšeme fakty o stropnom odparovači. Jeho hlavné výhody sú:

  • • Je lacný, raz ho zakúpite a používate veľmi dlhú dobu;
  • • Jednoducho sa do neho dáva kyselina;
  • • Jednoducho sa vkladá do úľa na rámiky;
  • • Reguluje sa odpar, teda nedôjde k prudkému odparu kyseliny. Odpar reguluje rebrovanie po bokoch odparovača;
  • • Keďže sa dáva na vrch úľa, výpary kyseliny sú ťažšie ako vzduch. Klesajú dole a vypĺňajú priestor úľa. Tým pádom je účinnejší.

     Pozrite si zopár fotiek, ako sa používa stropný odparovač na kyselinu. 

Odparovač na kyselinu    Odparovač na kyselinu

Odparovač na kyselinu    Odparovač na kyselinu

Odparovač    Odparovač

Dávkovanie

     Čo sa týka dávkovania, to sa môže líšiť.  Do nášho článku sme prevzali dávkovanie z knihy Varroáza od nemeckého autora Dr. Friedricha Pohla. Kniha je veľmi zaujímavá, všetko je v nej dopodrobna jednoucho vysvetlené. Teda doktor Pohl uvádza rôzne dávkovania pri rôznych odparovačoch.  Pri tomto type sa aj podľa doktora Pohla, aj podľa návodu na odparovač, aj podľa našich skúseností dáva približne 50ml. Toto číslo je ale veľmi individuálne. Množstvo závisí od sily včelstva, koľko rámikov a nadstavkov obsadzuje. Dr. Pohl uvádza, že sa môže použiť 2ml na jeden rámik 60%tnej kyseliny. Ak používate 80% kyselinu, používa sa menšie množstvo. Najlepšie ale spravíte, ak si celú problematiku prečítáte v literatúre. V knihe Varroáza je spracovaná vynikajúco. Každý vcelár, každý odborník má iný názor, dôležité je, aby ste si vytvorili ten svoj. My sme zhrnuli naše poznatky a berte ich ako odporúčania, nie ako presný liečebný postup.

     Knihu nájdete po kliknutí SEM.

Teplotné obmedzenia

     Na čo si treba dať VELKÝ POZOR, je vonkajšia teplota. Kyslina mravčia má obmedzené použitie práve kvôli vonkajšej teplote. Je potrebné dodržať nasledovné:

  • 60% kyselina mravčia sa používa v rozmedzí teplôt 12-25°C
  • 85% kyselina mravčia sa používa v rozmedzí 10-15°C

     Ak sa nedodržia teplotné podmienky, tak kyselina môže včelám uškodiť. Kyselina je silne prchavá látka, teda sa pomerne rýchlo odparuje. Ak sú teploty vyššie, je aj vyšší odpar. Ak by bolo vonku 30°C, kyselina sa odparuje pomerne rýchlo. 80% by sa v takomto prípade rýchlo odparila, kvôli čomu by včely mohli vyhučať von z úľa, môžu so sebou strhnúť matku, môže sa spáliť nezaviečkovaný plod. Preto si treba dať veľký pozor, kedy sa kyselina používa. Kyslina je veľmi dobrý a účinný pomocník. Jediná jej nevýhoda je, že si musíte dať pozor na teplotné podmienky. Pri ich dodržaní je úplne bezpečná a nehrozí žiadne riziko.

     U nás v kamennej predajni si môžete zakúpiť 85% kyselinu mravčiu. V prípade, že si ju chcete zriediť na 60%, postup je takýto: 4dcl vody, 1 liter 85%tnej kyseliny mravčej. Kyselina sa leje do vody. Ak ich zmiešate v takomto pomere, vznikne Vám 60% kyselina mravčia.

     Teda už viete, prečo sa oplatí používať kyselinu, prečo je stropný odparovac na kyselinu výhodný a na čo si dať pozor. Avšak posledné odporúčanie, precitajte si viac o kyseline, naštudujte si literatúru. Je potrebné, aby ste vedeli všetko a spravili si vlastný názor.

Tu je zopár užitočných linkov:

Odparovač nájdete tu: https://www.baranik.sk/sk/product/2463/odparovac-na-kyselinu-mravciu-stropny

Knihu Varroáza nájdete tu: https://www.baranik.sk/sk/product/2503/varroaza

Kyselinu si môžete zakúpiť  u nás v kamennej predajni v Cabaj-Čápore kedykoľvek počas otváracích hodín.


 

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies