Otázky a odpovede

Nový produkt - Kŕmidlo "Vedierko"

Roman Baraník Kategória: Otázky a odpovede

Vážené včelárky a včelári.

Spôsobov kŕmenia včiel je mnoho. Môžeme kŕmiť rámikovými kŕmidlami, stropnými kŕmidlami alebo starým spôsobom  tzv. balónovými kŕmidlami. Výrobcovia kŕmidiel neustále prinášajú nové spôsoby, kŕmidlá inovujú, aby včelárom a  včielkam čo najviac uľahčili proces kŕmenia. 

 

S Vami včelármi sa denne stretávame v našej predajni. Diskutujete s nami, aké problémy Vás pri kŕmení trápia, aké “zlepšováky” ste vymysleli, ako niektoré včelárske pomôcky vylepšiť. Takto zozbierané informácie posúvame výrobcom, aby na základe podnetov priamo z praxe zlepšovali svoje produkty. Keďže výrobcov včelárskych pomôcok je pomerne málo, nie vždy sa na trhu nájde produkt, ktorý by spĺňal dané požiadavky. V takomto prípade navrhujeme náš vlastný produkt. Touto cestou by sme Vám radi predstavili naše nové kŕmidlá. Nazývame ich kŕmidlo “Vedierko”. 

Krátky popis samotného kŕmidla 

Kŕmidlá “Vedierko”- nájdete v našej ponuke v rôznych variantoch. V základe sa kŕmidlo používa ako vedierko s rúčkou a  vrchnákom

Vedierka ponúkame v troch rôznych objemoch: 1 -litrové, 2- litrové a 3- litrové.  

Vrchnáky ponúkame v troch variantoch, a to plné bez otvorov, 18 otvorové a 72 otvorové.

 

Všetky typy vedierok a vrchnákov sa dajú navzájom kombinovať. To znamená, že k  vedierku 1-L ,2-L ,3-L je možné použiť tri varianty  vrchnáku. Všetko si samozrejme viete zakúpiť samostatne. Takto si každý z Vás vyskladá  kŕmidlo s vekom podľa toho, ako mu to bude vyhovovať. 

 

Aké sú plusy kŕmidla “Vedierko”

Kŕmidlo “Vedierko” má niekoľko výhod, ktoré včelár uvíta. 

Kŕmidlo “Vedierko” je vyrobené z kvalitného plastu, ako naše rokmi overené plastové nádoby. Tento plast je pevný, no zároveň pružný a dobre odoláva teplu. Kŕmidlo má  rovnako ako plastové nádoby certifikát pre styk s potravinami.

Kŕmidlo “Vedierko” je možné  vďaka vrchnáku bez otvorov použiť napríklad aj na skladovanie a prenášanie medu.  

Výhodou plného viečka je, že si doma pripravíte cukrový roztok a v uzavretom vedierku bezpečne prenesiete na včelnicu. Na včelnici už iba vymeníte plné viečko za  otvorové a  kŕmidlo umiestnite do úľa. 

Pokiaľ si zakúpite vedierko, automaticky k nemu dostávate aj praktickú rukoväť, s ktorou môžete vedierko pohodlne prenášať. 

Každý z vrchnákov, či je plný, s 18 dierkami alebo 72 dierkami je konštruovaný tak, že má zvýšený okraj. To znamená, že keď ho položíte na rámiky tak sa medzi rámikmi a vrchnákom vytvorí dôležitá včelia medzera. Vrchnák teda nie je položený priamo na rámikoch. 

  

  

Kŕmidlo “Vedierko” nahrádza balónové kŕmidlo

Mnoho včelárov používa na kŕmenie tzv. balónové kŕmidlá. Tie pozostávajú zväčša zo sklenenej nádoby a viečka. Pre tých, ktorí sú zvyknutí na tento spôsob kŕmenia, je kŕmidlo “Vedierko” priamo určené. Kŕmidlo”Vedierko” sa používa úplne rovnako ako balónové kŕmidlá.

 

 

Ako sa kŕmidlo “Vedierko” umiestňuje do úľa

Kŕmidlo “Vedierko” je najvhodnejšie umiestniť priamo na rámiky vrchného nadstavku. Najskôr kŕmidlo naplníte sirupom. Uzavriete ho 18 alebo 72 otvorovým vrchnákom. Potom ho nad úľom obrátite, aby smerovalo vrchnákom smerom nadol, a položíte priamo na vrchné rámiky. Včely si cez otvorčeky môžu odoberať sirup, pričom je vďaka konštrukcií vrchnáka dodržaná včelia medzera. 

Takto je na rámiky jedného nadstavku možné položiť nielen jedno, ale zároveň aj dve tieto kŕmidlá akéhokoľvek objemu. 

Kŕmidlo “Vedierko” je možné použiť na akýkoľvek typ úľa. Pokiaľ Vám to konštrukcia úľa umožňuje, respektíve ak máte vysoký vrchnák, môžete napríklad 1- litrové kŕmidlo položiť na rámiky a prekryť ho vrchnákom. 

Ak máte nízky vrchnák, kŕmidlá je možné použiť tak, že im vytvoríte priestor v úli s prázdnym nadstavkom, na ktorý následne položíte úľový vrchnák. 
 

Ako si vybrať vrchnák na kŕmidlo “Vedierko”

Ako sme už uviedli, vrchnáky máme v ponuke plné- bez otvorov, 18 otvorové a 72 otvorové. Každé z nich slúži má iné využitie. 

Plný vrchnák bez otvorov slúži na vzduchotesné uzatvorenie vedierka. Môžete v ňom takto skladovať napríklad med, alebo preniesť vopred pripravený sirup na včelnicu. 

 

Po nasadení 18 otvorového vrchnáka na vedierko vznikne kŕmidlo, ktoré je možné použiť na prikrmovanie napríklad na jar alebo počas sezóny. 

Po nasadení 72 otvorového vrchnáka dostaneme plnohodnotné kŕmidlo, vhodné  na jesenné kŕmenie. 

 

Ako si vybrať správny objem vedierka

Vedierko ponúkame v troch rôznych objemoch, a to 1- litrové, 2 -litrové a 3- litrové. Výber vhodného vedierka, závisí od viacerých faktorov. 

Najskôr je potrebné si vyberať podľa toho, aký máte typ úľa. Ako sme už vyššie v článku načrtli, sú dva spôsoby umiestnenia. Buď pod vrchnák alebo do prázdneho nadstavku. Pokiaľ chcete kŕmidlo “Vedierko” umiestniť pod vrchnák, pravdepodobne Vám bude vyhovovať 1- litrové vedierko. 2 a 3 litrové vedierko je vhodné umiestniť do prázdneho nadstavku. 

Výber tiež závisí od toho, či chcete včely prikrmovať alebo zakŕmiť. Na prikrmovanie postačuje aj menšie kŕmidlo, na jesenné kŕmenie môže byť naopak vhodné to väčšie. 

Čo sa týka zakrmovania, niekto má včely blízko domu na prístupnom mieste. Takto môže sirup dolievať často a sledovať  ako ho včielky prijímajú. Kto má viac včelstiev a potrebuje zakŕmiť naraz väčšie množstvo sirupu, môže použiť kŕmidlo s väčším objemom.

Ak by ste mali akékoľvek otázky ku kŕmidlu “Vedierko”, poprípade nápady na jeho vylepšenie, budeme radi, ak nám napíšete na náš mail.

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. Pokračovaním vyjadrujete súhlas s používaním cookies